Παραλήρημα

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2006

Γριες στο Διάστημα - Μέρος 1ο

Στο σπίτι μας μέχρι 2ετίας ζούσαν μαζί μας 2 γριες. Με τον τρόπο που το γράφω φαίνεται σαν οι εν λόγω γριες να ήταν τυχαίες. Καμμία σχέση. Ήτανε καταρχήν συμπεθέρες. Δε γουστάρονταν μία μεταξύ τους αλλά δε βρίζονταν ούτε τσακώνονταν ποτέ. Είχαν ένα επίπεδο. Σαν τους νονούς μαφιόζους που ποτέ δε βάζουν οι ίδιοι το χέρι στα σκατά αλλά μπριζώνουν τα τσιράκια τους κ αυτά αλληλοσκοτώνονται. Το πώς κ γιατί καταλήξαμε σε αυτή τη συμβίωση δεν έχει σημασία. Σημασία έχουν τα καμώματά τους. Σημασία επίσης έχει το γεγονός πως ο εξωτερικός παρατηρητής σχηματίζει τη ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ εντύπωση πως πρόκειται για 2 καλοκάγαθα (lawful good σε όρους RPG) άτομα που στέκονται στη γωνίτσα τους κ δεν παρενοχλούν ποτέ κανέναν. Αυτό ώρες-ώρες εξοργίζει.

Περίπτωση 1: Η Κοντή

Έχει χάσει το παιδί της. Αυτό το φέρει βαρέως όπως κάθε μάνα κ θα το φέρει μέχρι να αφήσει για τα καλά το μάταιο τούτο κόσμο. Αντιμετωπίζει τη δυστυχία της με γενναιότητα κ με απροσαρμοστίλα at the same time. Πώς αλλιώς να το θέσω; Η γυναίκα είναι disfunctional, είναι απάλευτη στις συνεννοήσεις της. Εξίσου απάλευτη με τους πιο κοινωνικά απροσάρμοστους μαθητές που έχουν περάσει από τα χέρια μου.

Βέβαια κ στις 2 αυτές περιπτώσεις, όλα εξηγούνται από την προσωπική τους ιστορία. Η δική της είναι γεμάτη δράματα. Ήπειρος, σύζυγος αριστερός αντάρτης φευγάτος στα βουνά την αφήνει με 3 παιδιά να βολοδέρνει. Γάματα κοινώς, με μεγάλα fonts. Εν συνεχεία ο σύζυγος την κάνει για Ρωσία κ η οικογένεια μένει πίσω στις πραγματικά αδιανόητες στερήσεις της φάσης κ φυσικά υποφέροντας κ με τα πολιτικά της φρονήματα. Όταν συνέβη αυτό το εν λόγω άτομο ήταν μόλις 22 ετών. 5 χρόνια αργότερα μένει χήρα κ μαυροντύνεται μέχρι σήμερα.

Σημερινή εμφάνιση: Ύψος 1,50 με τα χέρια στην ανάταση. Στραβά πόδια που κλείνουν προς τα μέσα. Το ένα προσφάτως χειρουργημένο. Λιγοστά μαλλιά μαζεμένα σε κότσο κ από πάνω διχτάκι κ μαύρο μαντήλι. Πολλά σακούλια με άχρηστα βρωμερά αντικείμενα. Διαπεραστική φωνή.

Οι μέρες της σήμερα περνούν ως εξής: Ξυπνά περίπου ώρα 6. Κάνει όσο σαματά μπορεί για να μας ξυπνήσει κ τους υπόλοιπους με ραδιόφωνα, πόρτες που ανοιγοκλείνουν, νερά που τρέχουν κλπ. Φτιάχνει καφέ κ καλλωπίζεται.

3-4 φορές εβδομαδιαίως την κάνει για νεκροταφείο στου πιδί της. Με ωτοστόπ κατά βάση παρακαλώ όπου ο άτυχος οδηγός ακούει για όλες τις δυστυχίες της κ αλίμονό του αν δεν συμπάσχει. Αφήστε το οικογενειακό μας ξεφτιλίκι. Φυσικά κ προσπαθήσαμε να την πάμε εμείς στου πιδί της αλλά όχι ξεκινώντας στις 7 το πρωί κ όχι παραμένοντας εκεί για 3 ώρες. Αλλά βλέπεις δεν παίρνει από λόγια.

Καμιά φορά αν τυχόν περάσει λεωφορείο σηκώνει χέρι κ αλίμονο στον οδηγό που ΔΕ ΘΑ σταματήσει. Φυσικά μπαίνει μέσα μόνο από τη μεσαία πόρτα (γιατί το χει ψάξει κ είναι η πιο χαμηλή) κ μόνο αφού αυτή ανοίξει ακριβώς μπροστά της. Διαφορετικά, περιμένει τον οδηγό να κάνει την απαραίτητη μανούβρα. Κ πιστέψτε με έχει κ χρόνο κ υπομονή για αυτό.

Στο νεκροταφείο όλοι προφανώς είναι σαν να μας ξέρουν χρόνια. Έχει διαμορφωθεί μια περίεργη σχέση με παπάδες, νεκροθάφτες, καντηλανάφτες κ όλες τις άλλες ειδικότητες που κυκλοφορούν σε αυτό το χώρο. Πχ. Όταν κάνει τρισάγιο διαλέγει τον παπά τον σωστόν, αυτόν που τα λέει ωραία, όχι ότι κ ότι.

Τον καιρό που αναζητούσαν τη 17 Νοέμβρη, ισχυρίστηκε πως είδε στο νεκροταφείο τον Κουφοντίνα μεταμφιεσμένο σε παπά. Φυσικά τον τέσταρε στο αν το κάνει ωραία το τρισάγιο κ όταν αυτός αρνήθηκε –πράγμα ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ- την ψυλλιάστηκε τη φάση. Έκανε λοιπόν επώνυμη τηλεφωνική καταγγελία. Πρώτα στα κανάλια κ έπειτα στους μπάτσους, όλα κ όλα. Μάλλον δεν της δόθηκε από τις αρχές η πρέπουσα σημασία. Με την τηλεόραση δεν ξέρω τι παίχτηκε ακριβώς. Ίσως πιστέψαν πως δε θα γραφε ωραία στο φακό.

Όταν δεν πάει νεκροταφείο τα πρωινά, κάνει τον κηπουρό. Έχει ένα μικρό περιβολάκι με ζαρζαβατικά κ φρούτα που τα φροντίζει μόνη της. Αυτό είναι καλό γιατί σπαζοκλαμοπανιάζει λιγότερες ώρες στο σπίτι μας κ ξεδίνει εκτός. Δε μπορώ να φανταστώ αυτή την ενεργητικότητα να μη διοχετεύεται κάπου τι έχουμε να τραβήξουμε.

Βάζει φαί στη φωτιά, το παρατάει κ φεύγει. Πώς δεν έχει ακόμα καεί το σπίτι μας είναι ένα θέμα. Αντιβαίνει πάντως στην κλασική θεωρία των πιθανοτήτων. Θα μου πεις, να καεί δε γίνεται γιατί ταυτόχρονα με το μάτι, ανοίγει τέρμα κ παρατάει κ τις βρύσες. Σου λέει θα ανάψει το ένα, θα το σβήσει τ’ άλλο.

Με τις βρύσες έχει ψύχωση. Για την ακρίβεια θεωρεί πως η βρύση είναι σαν την πηγή. Ή τρέχει ή δεν τρέχει. Ή είναι on τέρμα ή off τέρμα. Ενδιάμεση φάση δεν υφίσταται. Για την ακρίβεια κ η φάση off τέρμα δεν υφίσταται. Γιατί η πηγή δεν έχει διακόπτη. Άρα ανοίγει τη βρύση κ άντε γεια, τα λέγαμε. Οπότε ξυπνάς εσύ μετά κ στο διάβα σου ψάχνεις να βρεις τι έχει ξεχάσει ανοιχτό να το κλείσεις.

Από μαγειρική τα αποτελέσματα είναι τυχαία. Το να μην το κάψει όπως καταλαβαίνετε είναι σοβαρό ζήτημα. Επίσης έχει ψύχωση (σε μικρότερο βαθμό) με το λάδι κ το αλάτι, σαν την πηγή ένα πράγμα. Οπότε ακόμα κ αν το φαι δε βγει καμμένο, δεν ξέρεις αν θα είναι λύσσα ή λαδιάρικο. Εγγύησεις δεν προσφέρονται. Η μάνα μου πάντως ισχυρίζεται πως στα νιάτα της ορισμένα φαγητά τα πετύχαινε.

Έχει μνήμη ελέφαντα. Στην πραγματικότητα δεν είναι γρια. Αυτό είναι ένα καμουφλάζ. Είναι μια ΒΔ όπου καταχωρούνται προσωπικά στοιχεία, περιουσιακά, οικογενειακά, επαγγελματικά με ποσά, ονοματεπώνυμα κ ημερομηνίες κανονικότατα. Δεν της ξεφεύγει τίποτα σχετικά με συγγενείς, γείτονες, οικογενειακούς φίλους, δικούς μας φίλους κ δε συμμαζεύεται. Θυμάται τα πάντα κ ανακτά άχρηστες πληροφορίες σε χρόνο 0. Πρέπει ο εγκέφαλός της μετά θάνατον να δωριστεί στην επιστήμη για μελέτη πιστεύω. Ο κλάδος του data mining θα κάνει ανέλπιστα βήματα μπροστά εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Σαν το ρομπο-βραχίονα από το μέλλον που μελετούσαν οι επιστήμονες στον Εξολοθρευτή μια φάση.

Βεβαίως όλες αυτές οι πληροφορίες αποκτήθηκαν με κόπους χρόνων με βάση τη γνωστή κ πανάρχαια διαδικασία της ανάκρισης. Μέχρι τελικής πτώσεως του ανακρινόμενου. Ρωτά τα πάντα ακόμα κ σε αγνώστους χωρίς να μασάει. Ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπο καταγωγής, γενεαλογικό δένδρο κ βασικές πληροφορίες για αυτό, περιουσιακά στοιχεία στον τόπο καταγωγής κ στον τόπο διαμονής (πχ, πόσα ακίνητα, πόσα χωράφια, πόσα τετραγωνικά, σε πιο υψόμετρο κ χιλιομετρική απόσταση από θάλασσα κ από την πρωτεύουσα του νομού), ποιοι συγγενείς τους πέθαναν κ από τι. Αυτό συνδυάζεται κατόπιν με παραλήρημα σχετικά με το δικό της πιδι. Επίσης ρωτά πληροφορίες σχετικά με την εργασία, τα προσόντα σε σπουδές, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κλπ. Αν το ανακρινόμενο άτομο είναι διαζευγμένο, φταίει πάντα η που@#$%^ η σύζυγος. Αν αυτή είναι η σύζυγος, απλά η ανάκριση συνεχίζεται σε αυστηρότερο κ πιο αγενές ύφος. Όλα φυσικά καταχωρούνται στη ΒΔ.

Ενδιαφέρεται για όλα τα τεκταινόμενα στην πολιτική εσωτερική κ εξωτερική. Βλέπει Βουλή, ψηφίζει ΚΚΕ πωρωμένα κ αγοράζει Ριζοσπάστη κάθε βδομάδα, αν κ αναλφάβητη. Ήταν τρελλή φαν του Φλωράκη, αλλά κ για Παπαρήγα τρέφει respect. Ξέρει τα πάντα κ μαθαίνει συνέχεια κ άλλα.

Βλέπει επίσης ελληνικές ταινίες, ειδήσεις σε ΟΛΑ τα κανάλια ανεξαιρέτως, μεταγλωττισμένα ντοκυμαντέρ με ζώα κ φυτά, Νικολούλη, Χαρδαβέλλα, Λιακόπουλο κ λοιπές πρωτοπόρες δημοσιογραφικές εκπομπές. Μόλις δει κάτι ενδιαφέρον έρχεται κ κάνει αναμετάδοση με όλες τις λεπτομέρειες. Προσθέτει κ δικά της για να κάνει πιο ενδιαφέρουσα την ιστορία κ επίσης τη συνδέει με όλες τις άλλες παρόμοιες που θυμάται. Για την ακρίβεια δεν αναμεταδίδει, αλλά παραληρεί. Κ ουδεμία σημασία έχει το ποιος ακούει. Οι μακρόσυρτες διαλέξεις της δε διακόπτονται άπαξ κ ξεκινήσουν ακόμα κ αν ο ακροατής αποκοιμηθεί ή λιποθυμήσει. Αυτή θα ολοκληρώσει όπως κ να χει.

Μια φορά η αδερφή μου σκέφτηκε για φάρσα να της στείλει Χριστουγεννιάτικη ευχητήρια κάρτα ΚΚΕ υπογεγραμμένη από την Παπαρήγα –κ καλά, αλλά δε θα το ‘τρωγε το αστείο κ μετά θα τα ‘παιρνε άσκημα. Δυστυχώς αυτή η φάρσα δεν έγινε ποτέ.

[συνεχίζεται]

Ετικέτες

4 Comments:

Blogger averel

μαι γκοντ. Σημερα αγαπησα το σπιτακι μου ακομα περισσοτερο

10/9/06 3:01 μ.μ.  
Blogger YO!Reeka's

γριες από την κόλαση χαχαχα

12/9/06 12:39 π.μ.  
Blogger isobel

πάντως ο τίτλος του ποστ είναι εμπνευσμένος από sci-fi σκετσάκι του πάλαι ποτέ αγαπημένου μου Muppet Show ονόματι "Pigs In Spaaaaaaaaace"

16/9/06 4:24 μ.μ.  
Blogger Nobody

Πού είναι το γριές στο διάστημα Νο 2? Isobel το κοινό σου ανυπομονεί..

17/9/06 8:08 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home