Παραλήρημα

Τετάρτη, Μαΐου 17, 2006

Χαμένοι στη διάσταση


Το decadence ήταν το μυθικό μαγαζί της εφηβείας μου. Μέχρι την πρώτη λυκείου που έκλεισε ο Ρόδον και το ραδιόφωνο πέθανε στην Ελλάδα άκουγα τις αστείες διαφημίσεις του και ονειρευόμουν πότε θα πήγαινα κι εγώ σε αυτό το φανταστικό μαγαζί που βρίσκεται πάνω σ’ ένα λόφο και εκεί συμβαίνουν τα πάντα. Καμιά φορά έβλεπα και φωτογραφίες στο ποπ&ροκ και γούσταρα ακόμα περισσότερο.
Όταν επιτέλους τελείωσα με τις πανελλήνιες και ήρθε το καλοκαίρι που συνέβησαν όλα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να πάω και στο decadence. Με πήρε ο sebastian από το χέρι και ανεβήκαμε τη Μπενάκη στα Εξάρχεια. Φτάνοντας στο λόφο του Στρέφη πήγαμε από τη δεξιά του πλευρά και μετά όλο αριστερά και μετά μια κατηφόρα και να το decadence. Έτσι πήγαινα πάντα εκείνο τον καιρό. Κατά ένα περίεργο τρόπο αν συνέχιζες να κατεβαίνεις μετά το decadence, έβρισκες μπροστά σου την Αλεξάνδρας, πράγμα τελείως παράλογο γιατί η Αλεξάνδρας θα πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος του λόφου, στην άλλη μεριά από τα Εξάρχεια (βλέπε σχεδιάγραμμα, όχι βέβαια όπως είναι πραγματικά αλλά όπως το είχα στο μυαλό μου). Για τη διαδρομή είμαι απολύτως σίγουρη γιατί την είχα κάνει δεκάδες φορές.
Το άλλο μυστήριο είναι ότι όσες φορές επιχειρήσαμε αργότερα να πάμε με το αυτοκίνητο από της Αλεξάνδρας, δεν επιτύχαμε ποτέ. Νομίζω ότι είχαμε στρίψει σε κάθε πιθανό στενό από τη λεωφόρο και ποτέ δεν καταφέραμε να το πετύχουμε. Το μόνο που συνέβαινε ήταν ένα τεράστιο μπλέξιμο μέσα στα μυστηριώδη στενά γύρω από το decadence. Κανά δυο φορές πρέπει να εγκαταλείψαμε την προσπάθεια και να κατεβήκαμε πάλι στους Χάρτες για ποτό.
Όπως είναι λογικό είχα πεισθεί ότι αυτό το μαγαζί βρίσκεται σε δική του διάσταση (αφού έβγαζε και δική του εφημερίδα, καταλαβαίνεις) και ο μόνος τρόπος για να φτάσεις εκεί είναι να πας με τα πόδια από τα Εξάρχεια. Νομίζω ότι όλο αυτό το θέμα μαζί με τις διαφωνίες που έφερνε (όχι πάς από εδώ, όχι πας από εκεί κτλ) είχε δημιουργήσει ένα πέπλο γοητείας γύρω από αυτό το μαγαζί. Πλέον έχω χρόνια να πάω (είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να πάω μετά τους dEUS αλλά δεν το έκανα), αλλά πάντα θα θυμάμαι με νοσταλγία εκείνη την εποχή και λυπάμαι όταν βλέπω διαφημίσεις για βραδιές «γίνε κι εσύ dj” ‘η τα χιλιοτετριμμένα Pulp VS Suede parties. Μάλιστα πριν κάνα χρόνο άκουσα διαφήμιση και στο ραδιόφωνο και εκτός από τη γνωστή διεύθυνση «Βουλγαροκτόνου & Πουλχερίας» λένε και «στο βενζινάδικο τάδε στη Αλεξάνδρας, δεξιά» ή κάτι τέτοιο.
Ίσως εκείνη η ωραία εποχή να έχει παραμείνει χαμένη στη διάσταση μαζί με το χαμένο μαγαζί στο οποίο για να πας υπήρχε μόνο ένας δρόμος στον κόσμο.

Ετικέτες

12 Comments:

Blogger ka8y

Τελικά πολύς κόσμος μαζευότανε στο decadence... Μήπως τελικά γνωριζόμαστε?? :-)

17/5/06 11:44 π.μ.  
Blogger loretta

you never know ποιον μπορεί να έχεις σκουντήσει στο δρόμο χωρίς να το ξέρεις...

17/5/06 11:55 π.μ.  
Blogger ThinkaGeek

re si egw den exw paei pote se afto to magazi.. kala vevea ok eimai neos stin proteuousa enan xrono tora menw edw ...alla ok .. akouw filous mou pou legane re thiamse tote sto deca kai tetia pragmata ... tha ithela .... den xerw

17/5/06 1:04 μ.μ.  
Blogger Μαρκησία του Ο.

Όλοι έχουμε αναμνήσεις από το Decadence....

Χριστούγεννα, δεν θυμάμαι χρονιά, θυμάμαι ότι είχα πιει (σιγά το νέο) και στην πόρτα της τουαλέτας έλεγε Bokomolech!
when you reveal the true you
I'll be away enough to see you

επίσης, γκάλοπ με θέμα "Είναι γκέι ο Μόρισεϊ" στους θαμώνες που απαντούσαν με ειλικρίνεια - τους έψησε το κασετοφωνάκι.

Και διάφορα άλλα...κυρίως να χαζεύω τη μαριονέτα που κρεμόταν στο μπαρ ...

17/5/06 1:06 μ.μ.  
Blogger averel

Βρεθηκα ενα βραδυ περσι τετοια εποχη. Καθημερινη. Ηταν μια παρεα μεσα μονο. Ηταν λιγο θλιβερο, αλλα κλασικα deca.

To highlight μου εκει, ηταν οταν πετυχα τον Αγγελακα. Καποια στιγμη σηκωνεται, φευγει με εναν φιλο του και φωναζει σε εναν αλλο : "Εμεις φευγουμε, παμε να διαβασουμε ποιηση". Ποιηση.

17/5/06 3:49 μ.μ.  
Blogger YO!Reeka's

άραγε υπάρχει ακόμα;!
ομολογώ ότι δεν ήταν το στέκι μου, αλλά ήταν πολύ κλασικόφοιτητομέρος, πρέπει να είχα πάει άπειρες φορές!!

17/5/06 4:10 μ.μ.  
Blogger l'esprit de l'escalier

Έχει πολλή πλάκα ο χάρτης σου, είναι εντελώς λάθος!
Κάτι ωραίο που θυμάμαι ήταν ένα πάρτι με φλαμένκο (!) που είχε κάνει το Decadence σε ένα καλτ πρώην κλαρινιτζίδικο κάτω από την 3ης Σεπτεμβρίου και είχαν κουβαλήσει ένα παλιό μηχάνημα στοιχοιοθεσίας (δεν ξέρω ακριβώς πώς τα λένε αυτά που χρησιμοποιούσαν παλιά οι εφημερίδες), όπου μπορούσες να φτιάξεις την προσωπική σου κάρτα. Εγώ είχα φτιάξει μία για ένα φίλο μου που κάτω από το όνομά του έγραφε: "Εξωσωματικός ταξιδιώτης!":

17/5/06 4:19 μ.μ.  
Blogger loretta

@loop: Έχω την εντύπωση οτι έχει πέσει τελευταία, ίσως γι αυτο δεν έχεις πάει. Μπορείς να το επιχειρήσεις πάντως, ακολουθόντας φυσικά την προτεινόμενη διαδρομή μου.
@averel: Ποίηση. Ε βέβαια, τι άλλο.
@gelial: Σαφώς και υπάρχει.
@λεσπριτία: Το ξέρω οτι είναι λάθος αλλά πίστεψε με ακόμα έτσι τα έχω μες το μυαλό μου και μόνο έτσι ξερω να πάω. Ισως να το επιχειρήσω αυτή την εβδομάδα και να σας πω τα αποτελέσματα. Παρεπιπτόντως, η dalacin γέλη κάνει θαύματα.

17/5/06 6:38 μ.μ.  
Blogger isobel

πολύ ωραίο Post!!!!
κάποτε λέει το deca -την περίοδο της δόξας του, τότε που έβγαζαν την εφημερίδα και το νόμισμα του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ DECADANCE- έκανε πραγματική αίτηση -στο υπουργείο της επικρατείας νομίζω- δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους με επικράτεια στα όρια του κτιρίου...
ακόμα σκάω στα γέλια όταν φαντάζομαι τον υπάλληλο που δέχτηκε κ επεξεργάστηκε αυτή τη αίτηση!!!

18/5/06 12:12 μ.μ.  
Blogger Dark_Morpheus

Εγώ πάλι πηγαίνω ακόμα decadence...Τα Σάββατα εκεί βρίσκομαι συνήθως! Βέβαια, δεν το έχω πετύχει στα παλιά του, γιατί ήμουν μικρούλης ακόμα (πήγαινα σχολείο) :P, αλλά εμένα μ' αρέσει και τώρα. Ειδικά όταν δεν έχει πολύ κόσμο αράζεις στις καρέκλες και ξαπλώνεις...ααααχ...

18/5/06 3:17 μ.μ.  
Blogger loretta

@joy toy: μμ λες να είναι σαν αυτό το δωμάτιο στο Χάρι Πόττερ που εμφανίζεται όταν το χρειάζεσαι; καλό μου ακούγεται, θα το προσθέσω στη θεωρία μου.

31/5/06 2:20 μ.μ.  
Blogger tks

axxx me sygkinises - opws ta grafeis itan ta pragmata gia pollous kai polles apo emas...

h eirwnia einai oti epesa panw sto post psaxnontas gia tin eidisi tou kleisimatos (metafora to lene twra) tou decadance.

gia opoiodhpote allo meros 8a eixan akoustei "epikideioi" pollaplasioi tis xaras pou edwsan stous 8amwnes tous (blepe booze px)alla to deca feygontas se wrimi ilikia gia tin pleiopsifia ton 8amwnwn tou (to eixan afhsei pro pollou prin tous afhsei ayto) epikratei isixia.
Egw pantws eixa tin xara meta to 94-95 pou htan kai gia mena oi xronies pou "synebisan" ta panta (h polla:)) opws anafereis na dw kai tin anagenisi tou 2003-5, prepei na phga kai mia teleytaia fora to 08!...

2/4/09 9:49 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home