Παραλήρημα

Παρασκευή, Μαΐου 20, 2005

No news good news

Απλές συμβουλές για την πληροφορική και τη ζωή...
Για όσους δεν έχουν επαφή με υπολογιστές θα εξηγήσω λαικιστί τι σημαίνει αυτό το geeky-γνωμικό.

Φανταστείτε τον μουντρούχο (και κατά βάση ακοινώνητο) προγραμματιστή χωμένο επί πολλές συνεχόμενες μέρες-νύχτες μπροστά στο μηχάνημα να φτιάχνει ένα πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί τον αδαή (είναι ο ευγενικός χαρακτηρισμός για το βλάκα ή τον άσχετο στην πληροφορική) χρήστη.

Στόχος του προγράμματος είναι εκτός από τις επιθυμητές συμπεριφορές να καλυφθούν όλα τα ενδεχόμενα στραβής κίνησης του χρήστη που όσο πιο αδαής είναι, τόσο αυτά αυξάνονται και ποικίλλουν. Φανταστείτε ότι για κάθε στραβή, το πρόγραμμα πρέπει να δίνει στον αδαή που τη διέπραξε και τις κατάλληλες οδηγίες, δηλαδή να του υπενθυμίζει ποιο ακριβώς ήταν το λάθος του και τι πρέπει να κάνει προκειμένου να το διορθώσει.

Όσο εύκολο ή προφανές κι αν σας ακούγεται αυτό το τελευταίο βήμα συνεπάγεται πολλή πολλή δουλειά. Οπόταν σου λέει ο προγραμματιστης, κάνω που κάνω τόση δουλειά για τα λάθη του γκάγκουλα, θα βάλω τα χεράκια μου να βγάλω τα ματάκια μου και για τη μία στις τόσες που έκανε τη δουλειά σωστά; Ε ποτέ!

Έτσι λοιπόν στη μία στο εκατομμύριο που ο αδαής πέτυχε το σκοπό του, το πρόγραμμα είναι στη μούγκα, δλδ δε βγάζει τίποτα στην οθόνη, nada…Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση και για να μη μείνει ο αδαής κάπως μα&^%$#& και με την απορία αν το πρόγραμμα χάλασε του λέμε απλώς:
«Μεγάλε, no news good news» και ξεμπερδεύουμε.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να κοιτάξουμε την παθογένεση στην ψυχή του κοινωνικώς γκάγκουλα αλλά αποτελεσματικού προγραμματιστή. Λίγο πολύ του συμβαίνουν τα εξής:

Περνά σημαντικό μέρος της μέρας του μπροστά στο μηχάνημα, καταρχήν δουλεύοντας και κατα δεύτερον σερφάροντας είτε για καθαρή ευχαρίστηση είτε για ενημέρωση-ευχαρίστηση (infotainment), γιατί αυτά τα 2 πάνε μαζί.

Αν δεν υπάρχουν άλλα πράγματα στη ζωή του εκτός από τα παραπάνω τρώει και κοιμάται κ thats it! Από καιρό σε καιρό όλοι οι προγραμματιστές περνούν τέτοιες φάσεις, μη μου πείτε τώρα όχι γιατί δε θα σας πιστέψω.

Άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει στη ζωή του

  • να καλλιεργήσει στον εαυτό του την εντύπωση ότι είναι κ πολύ γαμάτος (που ξέρει να προγραμματίζει) κ ως εκ τούτου να την πέφτει σε όποια γκόμενα βρει μπροστά του,
  • να μάθει να ντύνεται στοιχειωδώς καλύτερα από τoυς υπόλοιπους συναδέλφους του (που μεταξύ μας δεν είναι δα και δύσκολο, ανταγωνισμός σε αυτό δεν υπάρχει) και να το παίζει Θεός ή γενικά να κάνει τον καμπόσο με αμφίβολη επιτυχία,
  • αν είναι κατεστραμμένος μπορεί να κάνει λίγο πιο ενδιαφέρουσα τη ζωή του μπεκρουλιάζοντας ή παίρνοντας ναρκωτικά την ώρα που προγραμματίζει,
  • να τη δει εντελώς (μα εντελώς) loser με το θέμα γυναίκες και να μην πλησιάζει. Εδώ διακρίνουμε τον ενοχικό τύπο που γενικά το ρίχνει στα hobby (φαντάζομαι ότι και η αυτό-ικανοποιήση θα είναι ένα από αυτά) και στον μη-ενοχικό τύπο που απλά θέτει πολύ υψηλά standards για το άλλο φύλο (επειδή είναι και πολύ γαμάουα τύπος) και σταδιακά γίνεται μισογύνης.


Πιθανά hobby

  • Συνεχές downloading, ενημέρωση και προβολή cartoons, αστείων (σύμφωνα με τα geeky πάντα γούστα) talk shows, τσόντες, σειρές επιστημονικής φαντασίας,
  • Συνεχές downloading mp3 και παιχνιδιών μαζί με τα cracks τους,
  • Ενασχόληση με μύθους και roll-playing games είτε μεσαιωνικά, είτε fiction, είτε βαμπίρ.
  • Τελευταία τάση, επιστροφή στη φυσική ζωή, ενασχόληση με κάποιου είδους άθληση από γυμναστήριο, τέννις, ποδηλασία, πολεμικές τέχνες...

Κοινό σημείο σε όλες τις περιπτώσεις είναι η μειωμένη κοινωνικοποίηση.

Παραδείγματα

Συναντιέστε μετά από καιρό, ε δεν τρέχει κάτι, δεν είναι υποχρεωμένος να ανοίξει αυτό το τόσο κουρασμένο στόμα να πει μια κουβέντα. Δε την σπαταλάει έτσι τη φαιά ουσιά του ο προγραμματιστής, πόσο μάλλον για κάποιον άνθρωπο.

Δεν παίρνει τηλέφωνο να ρωτήσει τα τυπικά, αν είσαι καλά, τι κάνεις κλπ εδώ εφαρμόζει κλασικά το no news good news γιατί παίρνει τηλέφωνο όταν κάτι χρειάζεται, άσε που καμιά φορά στέλνει και γι’ αυτό ένα mail και ξεμπερδεύει.

Για το λόγο αυτό αν στο φιλικό σας κύκλο παρουσιάζονται φαινόμενα μουντρουχιάς και γενικότερα κοινωνικής γκαγκοσύνης, συστήνω να τσιγκλίσετε τον κόσμο αυτό όσο μπορείτε φυσικά ώστε να συνέλθει αλλά και πάλι βέβαια μην περιμένετε και θαύματα!

3 Comments:

Blogger kouk

Αν και νοιώθω ότι φωτογραφούμαι σε κάποια σημεία δεν θα αντιδράσω επί προσωπικής βάσης :-)

Θα προσθέσω όμως ότι μπροστά στην μεγάλη ανθρώπινη ποικιλία πολλά από αυτά που αναφέρεις δεν είναι αρνητικά χαρακτηριστικά του "γκάγκουλα" αλλά επιθυμητά χαρακτηριστικά για έναν σύγχρονο άνθρωπο.

Και εξηγώ:
η άθληση και η φυσική ζωή δεν είναι κάτι που κάνει ο γκάγκουλας για να αποφύγει την κοινωνικοποίηση, αλλά κάτι που ο σύγχρονος άνθρωπος γενικά αποφεύγει και κάποια άτομα (γκάγκουλες και μη) μπορεί να αναζητούν.
Επίσης, το infotainment είναι κάτι που μπορεί να έχει εξαιρετικά μεγάλη αξία σε σχέση με τον χρόνο. Είτε αυτό γίνεται μέσω βιβλίων/εφημερίδων είτε μπροστά στο μηχάνημα (στο σπίτι ή στο wireless hotspot της γειτονιάς) νομίζω ότι το infotainment ρίχνει στα δόντια της παραδοσιακής διασκέδασης.
Δεν λέω καλός και ο καφές, και αυτός χρειάζεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα π.χ. Αλλά εκ των πραγμάτων το να διαβάσεις μια συνέντευξη ενός νομπελίστα ή να δεις ένα επεισόδιο μιας αριστουργηματικής κομικής σειράς είναι πολύ περισσότερο από αυτό που μπορείς να ελπίζεις να βρεις σε έναν καφενέ της γειτονιάς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το infotainment δικαιολογημένα παίρνει την πρωτιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν όλα τα άλλα.

20/5/05 2:02 μ.μ.  
Blogger isobel

όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται κι όποιος έχει τη σφίγγα, σφύγγεται, εμείς εδώ στο blog μας δεν έχουμε ακόμα φωτογραφίσει κανέναν αλλά πού θα πάει...

20/5/05 3:34 μ.μ.  
Blogger noooneeee

More power to the gagoules!

Εγώ πάντως τη φωτογραφία μου την έχω ανεβάσει.

Υ.Γ. Νιάου.

28/5/05 2:30 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home