Παραλήρημα

Παρασκευή, Αυγούστου 04, 2006

www.apw8hmena-kollhmata.de (Μέρος 1ο)

Το παρόν ποστ θα ασχοληθεί με τα ακόλουθα κολλήματα των Γερμανών ως λαού κ πως κάποιος Έλληνας μπορεί να διασκεδάσει μαζί τους.

1. Καρπούζι
Για την ακρίβεια το εν λόγω bullet δεν αναφέρεται μόνο στο καρπούζι αλλά σε όλα εν γένει τα μεσογειακού τύπου καλοκαιρινά ζαρζαβατικά συμπεριλαμβανομένων κ των πεπόνι, τομάτα, αγγούρι τα οποία είναι ίσως τα ΜΟΝΑ προιόντα που κάποιος απαντά στη Γερμανία σε υψηλότερο κόστος από ότι στη χώρα μας. Τα απαντά ολούθε. Σε μανάβικα σε γειτονιές, σταθμούς τρένων, σούπερ-μάρκετ, σε λαικές ανοιχτές αγορές κ είναι παντού ΨΩΡΑΛΕΑ για τα δικά μας δεδομένα. Είναι αυτά ακριβώς που εμείς ΔΕΝ ΘΑ αγοράζαμε. Ωστότσο εστιάζουμε στο καρπούζι, διότι είναι το βασικό απωθημένο τους. Δίνουν για μια ψωρο-λεπτή φέτα διαίτης 2.20 έουρος παρακαλώ κ δεν είναι ζουμερή, για την ακρίβεια δεν είναι ΚΑΝ κόκκινη. Αυτό στο ελάχιστο όμως δεν τους εμποδίζει να την αγοράζουν σε ποικίλες μορφές. Σκέτη στο χεράκι με σελοφάν για να μη λεκιάσει, κομμένη σε κομματάκια χωρίς τη φλούδα σε πλαστικό ποτήρι με ή χωρίς καλαμάκι ή/και παγάκι, σε συνδυασμό με κάποιο ξίδι σε κομματάκια, σε μορφή daiquiri, σε μορφή στολισμού του κοκτέηλ τους μαζί με το χαρακτηριστικό χάρτινο ομπρελίνο.
Η πρότασή μας: Φάτε καλύτερα doner αν κ με μέτρο γιατί παχαίνει. Επίσης σε γλυκό προτιμήστε kirchstreusel ή οτιδήποτε φρουτένιο γλυκό καταλήγει σε –streusel κ θα μας θυμηθείτε. Yummy…

2. Garten
Ο Γερμανός γενικά δεν ξέρει από air-condition. Άλλωστε τι να το κάνει το ρημάδι για ολίγες μέρες καλοκαιρινού καύσωνα; Επειδή όμως λόγω των γνωστών περιβαλλοντικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια ο λίβας έχει μεταφερθεί σε κεντροευρωπαικές χώρες ξεκίνησε κ ο Γερμανός να μην την παλεύει στάλα. Λιβακώνεται επομένως, ωστότσο ακόμα δεν έχει προβεί στο έξοδο του κλιματισμού, αλλά καταπολεμά το πρόβλημά του με άλλους τρόπους (βλέπε προηγούμενο bullet) ή πίνοντας παγωμένες μπίρες ακόμα πιο νωρίς από ότι ξεκινά συνήθως για να δροσιστεί. Κ αν όλα αυτά τα υποκατάστατα αρκούν για την ημέρα, το βράδυ στο μπαρ μία είναι η λέξη: ΑΠΑΛΕΨΙΑ. Άρα η λύση είναι να μεταφέρει τη νυχτερινή διασκέδασή του στο παρακείμενο πεζοδρόμιο. Άλλωστε πρόβλημα στριμοκωλικίου στα πεζοδρόμια δεν υφίσταται. Η επικρατούσα άπλα είναι παροιμιώδης. Κ στο φινάλε-φινάλε ποιον να εμποδίσουν; Τους παρκαρισμένους; Ας γελάσω…Για λόγους όμως ωραιοποίησης της φάσης μετονομάζει το μπαρ του (τον υπαίθριο δλδ χώρο) σε Garten (=κήπο).
Παρατήρηση:Στον υπόλοιπο κόσμο κήπος σημαίνει χορταράκι, λουλουδάκι ή φυτάκι ή έστω ολίγον χωματάκι βρε αδερφέ. Συνεπώς αυτή η υπαίθρια προτίμηση που πραγματικά συγκεντρώνει την πλειοψηφία του κόσμου ακόμα κ από σούπερ-τρέντυ σε διακόσμηση χειμερινούς κατά βάση κλειστούς χώρους θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Burgersteig (=πεζοδρόμιο).

3. Beach
Η νυχτερινή παράνοια δεν έχει τελειωμό. Το Garten δεν αρκεί για να ικανοποιήσει τα πιο απαιτητικά γούστα. Τι να κάνει λοιπόν ο Γερμανός ο μαγαζάτορας; Παίρνει λοιπόν ένα σακί με άμμο κ το στρώνει στο πεζοδρόμιο (χωρίς υπερβολή). Αμολάει επίσης κανά 2 γλαστράκια, 2 ξαπλώστρες (όχι παραπάνω), 1 ομπρέλα θαλάσσης κ έγινε η δουλειά. Τώρα πλέον δε διαθέτει Garten όπως όλοι οι ανταγωνιστές του (sooooo yesterday που λέει κ ο Cartman), διαθέτει Beach!!!
Παρατήρηση: Στον υπόλοιπο κόσμο η παραλία υπονοεί με κάποιο τρόπο την ύπαρξη του υγρού στοιχείου. Συστήνεται για λόγους οικονομίας κ οικολογικής συνείδησης η χρήση shower power (όσοι κάνετε κάμπινγκ ελεύθερο κ δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα, χάνετε).

4. Καρέκλιε+Τραπέζα
Κατά τη μετάλλαξη από απλό μπαρ σε Garten ή Beach υπάρχουν κ κάποιες ακόμα παρενέργειες. Εφόσον οι ξαπλώστρες κλπ είναι μόλις 2 ενώ ο εξυπηρετούμενος κόσμος τουλάστιχον ο 10πλάσιος πρέπει στο πεζοδρόμιο να υπάρχουν καρέκλες κ τραπέζια. Μια προσέγγιση είναι να πάρει ο μαγαζάτορας τους καναπέδες κ όποιο άλλο χειμερινού στυλ έπιπλο είχε εσωτερικά κ να το μεταφέρει έξω. Παρά τη φυσικότητα της, μια τέτοια κίνησης δε συνηθίζεται. Κρίμα ίσως γιατί στο χειμερινό του τα περισσότερα μαγαζιά είναι προσεγμένα στο θέμα διακόσμηση έστω και στοιχειωδώς. Αυτό όμως δε μεταφέρεται στη Garten/Beach φάση. Βγάζουν λοιπόν έξω κάτι τραπεζο-καρέκλες τύπου γύφτος (ή τεσπά ελάχιστα καλύτερες) εντελώς παράφωνες σε σχέση με το υπόλοιπο μαγαζί. Κατόπιν συστηματικής έρευνας σε νυχτερινά joints καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τα εν λόγω έπιπλα ενοικιάζονται στα μπαρ από κάποιον ιδιώτη μόνο για τις πολύ καλοκαιρινές μέρες.
Παρατήρηση:Το ΙΚΕΑ δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί ή έστω κάτι σε Praktiker;

5. Εξυπηρέτηση στα βρώμικα κλπ πλανόδια μαγαζά
Στη Γερμανία γενικά υπάρχουν πλανόδιοι διαφόρων ειδών. Από αυτούς που πωλούν λουλούδια, memorabilia, ποικίλων ειδών λαλάκια στις καφετέριες τύπου μπρελόκ-μίξερ κλπ. Επίσης είναι διαδεδομένη η συνήθεια του να τρώει έξω ο κόσμος κ μάλιστα τύπου βρώμικο ή τύπου φαστ-φουντο-κατάσταση σε συνδυασμό με εθνική κουζίνα. Ανθούν λοιπόν τα Imbiss (=φαστφουντ) κατά βάση τα Τουρκικά. Απαντώνται όμως συχνότατα σε μεγάλες πόλεις κ διάφορα άλλα εθνικά Imbiss ινδικά, συριακά, λιβανέζικα, thai, ρωσικά, βιετναμέζικα κλπ. Υπάρχει μια θεωρία (που προέκυψε από εκτενή παρατήρηση) με βάση την οποία οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις ΔΕΝ κατάγονται από τη χώρα προέλευσης του πωλούμενου προιόντος. Έτσι οι Τούρκοι εστιάτορες είναι στην πράξη Έλληνες, οι Σύριοι Τούρκοι, οι Βιετναμέζοι Κορεάτες, οι Λιβανέζοι Πακιστανοί κ πάει λέγοντας.
Παρατήρηση:Νομίζω πως ο πελάτης θα διασκέδαζε λίγο παραπάνω με την τοιχοκόλληση φωτοτυπιών των διαβατηρίων/πράσινων καρτών των υπαλλήλων δίπλα στον τιμοκατάλογο της επιχείρησης.

6. Νερό
Φαντάζομαι πως αυτό το bullet οι περισσότεροι θα το περιμένατε. Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω πώς την παλεύουν τη φάση όλοι αυτοί. Νερό απλό -του Τζατζίκη- από τη βρύση νομίζω δεν πίνουνε ποτέ. Κατανοώ κ το θέμα της γευστικής προτίμησης κ σε ένα βαθμό της συνήθειας. ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΩ όμως ΠΩΣ ΣΤΑ ΣΚΑ#$ παρηγορούν την ύψιστη σε σημασία βιολογική ανάγκη της δίψας πίνοντας νερό με μπουρμπουλήθρες ή ακόμα χειρότερα με healthy –my ass- αναψυκτικά με πανηλίθια ονόματα τύπου Bionade σε γεύση litschi (=λωτός, αν κάνω λάθος διορθώστε με) την κρίσιμη ώρα που ολόκληρο το στόμα τελεί υπό καθεστώς τύπου παπούτσι μετά μισή ώρα στο μετρό (κ εκεί χωρίς air-condition να σημειωθεί). Κυκλοφοράνε λοιπόν στο δρόμο πίνοντας ό,τι @@ριά βρουν μπροστά τους (είθισται κ η coca-cola) ενώ εσύ με τη γλώσσα όξω αναζητάς το evian σου (Loretta σε μνημόνευσα πλειστάκις) να ισιώσεις. Ήμαρτον!!!
Παρατήρηση:Στα μέρη μου υπάρχει για ακριβώς αυτά τα θέματα η σοφή λαική ρήση «έλα μου@# στον τόπο σου, έλα + ξαναέλα».

Ετικέτες ,

4 Comments:

Blogger isobel

όπως λένε κ οι Γερμανοί: "prima"
αγάλι dilated, θα ρθει κ το πως-πέρασα-στο-germany-photo-post

4/8/06 4:23 μ.μ.  
Blogger YO!Reeka's

γερμανία δεν έχω πάει, αλλά αυτό με το νερό το είδα σε αυστρία και ελβετία και ΔΕΝ παλεύεται
wasser bitte, kein mineral
wasser bitte, kein mineral
wasser bitte, kein mineral

5/8/06 8:30 μ.μ.  
Blogger loretta

Ξεκαρδιστικό το ποστ, ανυπομονώ να διαβάσω και το 2ο μέρος.
Αυτό με το νερό το είχαμε πάθει κι εμείς σε Γαλλία και Ιταλία. Αφού στο τέλος είχαμε μάθει και λαλάγαμε οικογενειακώς "Άκουα νατουράλε μινεράλε, νο γκας, ΝΟ ΓΚΑΣ!".
Όσο για το evian, έχω αρχίσει και παίρνω το αίμα μου πίσω για χλευασμούς ετών!

7/8/06 9:09 μ.μ.  
Blogger isobel

@gelial: κ που να δεις στη Γαλλία που το πίνανε καλοκαιριάτικο διαλύοντας μέσα κάτι φρικαλέα σιρόπια με ΑΠΕΙΡΗ ζάχαρη σε κάτι γεύσεις τύπου ΜΕΝΤΑ, simply hmarton!

@loretta: μωρή loretta για άλλο λόγο σε κοροιδεύαμε με το evian, ας τα σάπια...

8/8/06 11:59 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home