Παραλήρημα

Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2006

Για σινεφίλ μόνον

Με κουράζουν οι μέτριες ταινίες. Για να μ’ αρέσει μια ταινία θα πρέπει να είναι πραγματικά καλή ή κολασμένα κακή (πάντα με τα δικά μου γούστα). Όχι απλά κακή, χείριστη. Να είναι δηλαδή η καλύτερη χειρότερη ταινία, όπως η Μόνικα έκανε το καλύτερο χειρότερο μασάζ.
Χθες ήταν μέρα nova. Τι θα πει αυτό. Κάθε φορά που έρχεται το πρόγραμμα του επόμενου μήνα κάνω την παρακάτω εξαντλητική διαδικασία:
Διαβάζω τις υποθέσεις των ταινιών που έχει μπροστά και μετά υπογραμμίζω με φωσφοριζέ μαρκαδόρο αυτές που θέλω να δω κάθε μέρα του μήνα. Η διαβάθμιση έχει ως εξής:

1. Αν έχω ξαναδεί την ταινία ή μου είναι γνωστή ή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τη δω όσο κι αν βαριέμαι - πολεμική, στίβεν σιγκάλ, διεφθαρμένοι μπάτσοι (μπερδεύομαι), αθλητές που κατάφεραν το ακατόρθωτο κτλ – δεν την υπογραμμίζω καθόλου.


2. Αν μου κινεί το ενδιαφέρον και θέλω να τη δω, δηλαδή αν καθίσω μια μέρα στον καναπέ και πω, τι έχει σήμερα βρε αδερφέ, και μια ματιά θέλω να διαπιστώσω τι έχει στη nova, τότε υπογραμμίζω με κίτρινο.


3. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τη δω, την είχα χάσει όταν παιζόταν στο σινεμά, είναι συνέχεια νοικιασμένη στο βιντεοκλαμπ κτλ, είναι πανάγνωστη παίζει κάποιο υπερκολαστερό μωρό τύπου Γκαέλ Γκαρθία Μπερνάλ, τότε την υπογραμμίζω με φούξια. Μπορεί να βάλω και κανένα βελάκι.

Δεν ξέρω αν του φαίνεται αλλά είναι άκρως χρονοβόρα και σπαζοχλαμπάνικη διαδικασία. Το κυριότερο είναι ότι ζήτημα αν βλέπω 3-4 ταινίες το μήνα στη nova. Άπαξ και καθίσω να δω όμως, πρέπει να είναι μελετημένο το πρόγραμμα και κατευθείαν να ξέρω τι με ενδιαφέρει, όχι να ψάχνω εκείνη την ώρα να δω τι παίζει.
Χθες λοιπόν, αφού μετά από πολλά απογεύματα κατάφερα να έχω καθιστικό και τηλεόραση για πάρτη μου, είδα:

1. «Το σπίτι των παιδιών» (Casa de los babys) κάποιου John Sayles. Καλή ταινιούλα για Τρίτη απόγευμα. Μου άρεσαν οι ηθοποιοί.


2. CSI. Την έφαγες την κουτουλιά στην πόρτα και ησύχασες Κάθριν, ε;


3. «Alien VS Predator». Εδώ είμαστε. Σκηνοθέτης κάποιος Paul Anderson που απ’ ότι βλέπω έχει υπογράψει τις ταινιάρες Resident Evil και Resident Evil: Apocalypse. Σας θυμίζω ότι τα πρώτα Alien είχαν σκηνοθετήσει μεγάλα ονόματα, Ridley Scott, James Cameron, David Fincher και Jean-Pierre Jeunet (υπερκουλό κατά τη γνώμη μου ο ίδιος άνθρωπος να έχει γράψει και σκηνοθετήσει το Αμελί και το Delicatessen). Τι να σας πω τώρα για το Alien εναντίον Κυνηγού. Η ταινία ήταν κολασμένα κακή. Εν ολίγοις μια ομάδα επιστημόνων και ένας πλούσιος κάτι πάνε στην Ανταρκτική για να ξεθάψουν μια αρχαία πυραμίδα κάτι (δεν κατάλαβα γιατί μιλούσα στο τηλέφωνο στην αρχή). Leader είναι μια πολύ όμορφη και ικανή ορειβάτισσα η οποία διαφωνεί φυσικά με το όλο σκηνικό αλλά τελικά πάει. Έλα όμως που η πυραμίδα είναι το meeting point άλιεν και κυνηγού, οι οποίοι συναντιούνται εκεί κάθε 100 χρόνια για να σφαχτούν.

Trivia: Ένας από την ομάδα - από αυτούς που προορίζονται να πεθάνουν νωρίς, όπως και τελικά γίνεται - είναι ο Daniel Murphy, ο "Spud" του Trainspotting.


Σκηνή κόλασης 1η: Ο πλούσιος είναι πεσμένος σε κάτι σκαλιά και ο Κυνηγός τον πλησιάζει. Του ρίχνει ένα σκανάρισμα και βλέπει ότι είναι καρκινιάρης ή κάτι τέτοιο και ούτε να τον φτύσει δεν αξίζει, πόσο μάλλον να τον σκοτώσει. Τον προσπερνάει και πάει να φύγει. Ο πλούσιος όμως τα παίρνει και λέει (τα τελευταία μεγάλα λόγια): «Don’t turn your back on me» ή κάτι παρεμφερές. Του ρίχνει με ένα φλογοβόλο ΝΑ αλλά ο Κυνηγός μόλις που καψαλίζεται. Γυρνάει και σουβλίζει τον ανόητο πλούσιο.


Σκηνή κόλασης 2η: Η πρωταγωνίστρια γίνεται κολλητή με τον κυνηγό και μαζί προσπαθούν να εξολοθρεύσουν το Άλιεν. Αυτός είναι σου λέει κάποιας ανώτερης διαγαλαξιακής φυλής που είχε κατέβει στη γη τα αρχαία χρόνια και μας έδωσε όλο τον πολιτισμό που έχουμε σήμερα. Το Άλιεν το είχαν φέρει αυτοί απ’ ότι κατάλαβα και σε κάποιες τελετές λατρείας το φυτεύανε σε Αιγυπτίους και μετά κάνανε τουρνουά «κυνήγι του Άλιεν» και τα ξεπαστρεύανε όλα για να δείξουν την ανωτερότητα τους. Σε αυτό το σημείο μιλάμε για κολασμένα γραφικά, επιπέδου ειδήσεις Alter, τανκς να πατάει τον Ευαγγελάτο και τα λοιπά.


Σκηνή κόλασης 3η: Αφού έχει επικρατήσει ο Κηνυγός με την ορειβάτισσα και έχουν γίνει όλα κάπως ρομαντικά, σκάει η μαμά Άλιεν και αλληλοτρώγονται. Έρχεται το κυνηγό-διαστημόπλοιο και παίρνει τον πολεμιστή τους με δόξα και τιμή ενώ αυτηνής της δίνουνε ένα όπλο σαν δείγμα αναγνώρισης των ικανοτήτων της και της βοήθειας που προσέφερε στο συχωρεμένο. Φεύγει το διαστημόπλοιο και κάνει κοντινό στο πτώμα, από την κοιλιά του οποίου πετάγεται – φυσικά – ένα Alien. Μάλλον θα έχει και συνέχεια δηλαδή. ΚΟΛΑΣΗΗΗΗ.


Μετά και από αυτή την επιτυχία εντόπισα στο πρόγραμμα τις παρακάτω ταινίες που θέλω να δω οπωσδήποτε μέσα στο μήνα (εντάξει, δεν είναι και φούξια, αλλά θέλω να τις δω):

§ Η ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ (SHARK ZONE): Ο τρόμος καταλαμβάνει μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, όταν άγριοι καρχαρίες με φονικά ένστικτα σκορπούν ανεξέλεγκτα το θάνατο στη θάλασσα της περιοχής. Αψηφώντας τον κίνδυνο, ένας άνδρας αναλαμβάνει να αναμετρηθεί με τα πιο αιμοβόρα πλάσματα του ωκεανού για να εξασφαλίσει την ακεραιότητα των λουομένων πριν να είναι πολύ αργά...
§ ΦΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ (SHARKMAN): Τα μυστικά πειράματα για την ανακάλυψη θεραπείας για μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, βγαίνουν εκτός ελέγχου, όταν ένας επιστήμονας, ο οποίος έχει ψύχωση με τους καρχαρίες, αποφασίζει να δημιουργήσει ένα πλάσμα, διασταύρωση ανθρώπου και καρχαρία, με φονικά ένστικτα. Τρόμος καταλαμβάνει το απομακρυσμένο νησί όπου διεξάγονται τα πειράματα...

Αυτά από καρχαρίες. Και το καλύτερο όλων…

§ ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ (RETROGRADE): Στο κοντινό μέλλον, μια ομάδα από γενετικά μεταλλαγμένους ανθρώπους κάνει ένα παράτολμο ταξίδι στο παρελθόν με σκοπό να αποτρέψει την ανακάλυψη ενός θανατηφόρου βακτηρίου, προορισμένου να αφανίσει την ανθρωπότητα. Γρήγορα όμως, οι ταξιδιώτες του χρόνου συνειδητοποιούν ότι η επιστροφή στο παρόν, είναι η αφετηρία για μια σειρά από φρικτά γεγονότα...

Αυτό μου θύμισε λίγο τη Σπηλιά (The Cave) το οποίο είδα στο σινεμά παρακαλώ, με τους γείτονες μου που τα ψάχνουν αυτά τα κουλτουριάρικα. Το οποίο μάλλον θα έχει και sequel, σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Αυτά τα ολίγα περί σινεφιλίας. Θα επανέλθω όταν δω κάποιο καινούριο έπος της 7ης τέχνης.
(Ελπίζω να μη διαβάσει το παραπάνω κείμενο ο vague tourist)

Ετικέτες

3 Comments:

Blogger gelial

Τρελλή η περιγραφή σου για το Alien vs Predator! Μοιάζει μια από αυτές τις ταινίες που δείχνει τα βράδια το Star, με υπόθεση καλός-κακός, σε ξένο πολιτισμό ψιλοεξωγήινο στη ζούγκλα με κυνηγό και ωραία έξυπνη γκόμενα επιστήμονα. Η πλάκα είναι ότι καταλαβαίνεις τι θα γίνει στα πρώτα 3,42 δευτερόλεπτα

1/3/06 12:07 μ.μ.  
Blogger schottkey

Αφού σου άρεσε το Alien vs. Predator, τότε πρέπει να δεις και το Freddy vs. Jason :))

(Και ψάξε για το 'Lone Star' του John Sayles)

1/3/06 1:00 μ.μ.  
Blogger bruce is nosebleeding

Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in The Hood

kai auto..

1/3/06 1:20 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Backlinks

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home