Παραλήρημα

Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2005

Το πουλί του Σούπερμαν

Τις προάλλες πέτυχα στην τηλεόραση ένα ντοκυμαντέρ με θέμα το πώς κατασκευάζονται διάφοροι γνωστοί ήρωες κινηματογράφου κ κόμιξ κατά το οποίο έγινε αναφορά κ σε αρκετούς σούπερ-ήρωες. Λέγανε, λέγανε διάφορα λοιπόν μέχρι που φτάνει η έρευνα στο εν λόγω ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ζήτημα.

Γιατί δε νοείται φίλες κ φίλοι του μπλογκ να θεωρείται ο Σούπερμαν σωτήρας της ανθρωπότητας με τεράστιες υπερφυσικές δυνάμεις σε όλο του το σώμα αλλά το συγκεκριμένο σημείο να υστερεί!!! Κοινώς δε μπορεί ένας σούπερ-ήρωας να είναι μικροτσούτσουνος!!!



Κάτι τέτοιο αν συνέβαινε θα είχε τεράστιες συνέπειες παγκοσμίως. Στο πρόσωπο της Λοις θα απογοητευόταν όλος ο γυναικείος πληθυσμός που προφανώς θα έτρεφε μεγαλύτερες πλην όμως ανεκπλήρωτες προσδοκίες για τον ήρωα. Αντίστοιχες θα ήταν οι συνέπειες όμως κ για τον ανδρικό πληθυσμό που θα απομυθοποιούσε το είδωλο. Επομένως ο Σούπερμαν όχι μόνο θα πρεπε να διαθέτει προσόντα άνω του μετρίου αλλά αυτό ήταν απαραίτητο να καταστεί σαφές ακόμα κ στα πλάνα όπου θα φαινόταν να φοράει τη στολή του, καθώς δε γνωρίζω παραλλαγή Σούπερμαν σε τσόντα -όποιος γνωρίζει περισσότερα επ'αυτού ας με διαφωτίσει.

Παράλληλα όμως υφίσταται κ μία λεπτή ισορροπία σε σχέση με το ανήλικο κοινό. Ας αναλογιστούμε άλλωστε πως η κατασκευή του ήρωα πάει πλέον κάμποσες δεκαετίες πίσω κ μάλιστα σε άκρως πουριτανικές κοινωνίες. Κοινώς είπαμε όχι μικροτσούτσουνος αλλά όχι κ Γκουζγκούνης στο άλλο άκρο!!!

Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω κατασκευάστηκε το γνωστό καλούπι του πουλιού του Σούπερμαν που προφανώς φορούσαν από μέσα οι ηθοποιοί που κατα καιρούς ενσάρκωσαν τον ήρωα κατά τρόπο που αφ' ενός να φαίνεται ΕΥΜΕΓΕΘΕΣ στα μάτια του ενήλικα που θα κοιτάξει αδιάκριτα στο συγκεκριμένο σημείο αλλά ΟΧΙ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ, ΟΞΥ σχήμα ώστε να μην υποπέσει σε υποψίες κ διαβληθεί ο ανήλικος πληθυσμός.







Έχω την εντύπωση πως το ίδιο ακριβώς πρωτοποριακό σχέδιο δράσης από τότε ακολουθείται κατά πόδας σε όλους τους εφηβικού τύπου κινηματογραφικούς ήρωες κ τραγουδιστές. Ας πάρουμε τα παραδείγματα του ήρωα Elvis αλλά κ του εγχώριου ειδώλου Σάκη. Κ εκεί μία απ' τα ίδια συμβάινει με μονη διαφορά πως το συγκεκριμένο σημείο πάντα τονίζεται λόγω της κινησεολογίας του ειδώλου. Μια φορά είχαμε δει στο MAD συναυλία του Σάκη μαγνητοσκοπημένη όπου άλλες φορές επιμελώς κ άλλες όχι κ τότσο η κάμερα έστρεφε αλλού το πλάνο ώστε να αποφευχθεί το ζουμ στον καλλιτέχνη που ασχολείται με οικογενειακά ζητήματα...Για την ακρίβεια μετρήσαμε 100άδες τέτοιες φάσεις... Τα συμπεράσματα για το επίπεδο της ελληνικής showbiz δικά σας.

Πάντως ως μέλος του γυναικείου κοινού αμφισβητώ ευθέως το κατά πόσον υποπέφτουν στην προσοχή μου λεπτομέρειες όπως η συγκεκριμένη σε περιπτώσεις όπως αυτή του Σούπερμαν. Αντίθετα σε περιπτώσεις όπως αυτή του Σάκη τι να κάνουμε δλδ, να τυφλαθούμε για να μην το προσέξουμε; Θα έλεγα όμως πως το βλέμμα εστιάζει στα πίσω προσόντα!

Τέλος θα ήθελα να σημειώσω στα πρακτικά πως κ σε περιπτώσεις θηλυκών ειδώλων εφαρμόζονται κατά κόρον προσθετικές στήθους με μόνιμο ή προσωρινό αποτέλεσμα αλλά κ πιο ακραίες επεμβάσεις. Για παράδειγμα είναι γνωστό πως στα video-clips της Kylie Minogue -πριν πάθει καρκίνο βέβαια- υπήρχε στάνταρ άνθρωπος στο crue η δουλειά του οποίου ήταν να φροντίζει τις θηλές της τραγουδίστριας!!!

Είναι αυτό που σοφά λέει ο λαός:
έλα μου%^ στον τόπο σου, έλα κ ξαναέλα!!!

1 Comments:

Blogger loretta

Εμένα πάλι μου θύμισες το jon-jon, δεν ξέρω αν τον ενθυμούστε αλλά ήταν ο σύντροφος της bi-bi-bo, της θρυλικής κούκλας μάρκας elgreco, κλώνου της barbie. Ο jon-jon είχε ένα μόριο-καλούπι σαν αυτό που περιγράφεις, επιβλητικό μεν, οικογενειακό δε. Είχα μια τέτοια κούκλα μικρή, η οποία απότελούσε φετίχ-γκάτζετ της αδερφής μου. Όπου και να πήγαινε την κουβαλόυσε μαζί. Ο jon-jon ήταν ντυμένος γαμπρός με λευκό σατέν συνολάκι, ασημένια πέτα και λοιπά τραβόλτα-έλβις παραληρηματικά αξεσουάρ. Από την πολλά πηγαινε-έλα του είχε ξηλωθεί το παντελόνι στον καβάλο! Απερίγραπτη η ντροπή της μαμάς μας η οποία όπου και να πήγαινε για δουλειές (τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και λοιπά σεβαστά μέρη) είχε μαζί της τη μικρή αδερφή μου, η οποία είχε μαζί της τον ξετσούτσουνο jon-jon.

2/10/05 6:35 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home