Παραλήρημα

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2005

Η ώρα του επενδυτή – Νεανικός Τουρισμός

Με την καλοκαιρινή κουφόβραση κ την ανεργία να μαστίζει έναν στους 4 νέους (όπως βλέπετε δε θεωρώ πως με πήρανε τα χρόνια) Έλληνες –οι στατιστικές το λένε αυτό όχι εγώ- σπάω το κεφάλι μου να βρω έναν τρόπο να αλλάξω αυτό το δυσοίωνο παζλ ζωής.

Κ σκέφτομαι: η Αλ Κάιντα κ τα παρακλάδια της ήδη έχουν προβεί σε ανακοινώσεις. Θα βαρέσουν Ιταλία που τους τα χει σπάσει με την πρώτη ευκαιρία, κοινώς δεν ξέρουμε πότε ακριβώς πάντως σύντομα. Ήδη έχουν βαρέσει κ θα εξακολουθούν να βαράνε συστηματικά στην Τουρκία κ στην Αίγυπτο.

Η Ελλαδίτσα όμως με όλα της τα άσκημα –δεν εθελοτυφλώ προς Θεού- προς το παρόν δεν έχει πάρει κάποια σαφή αντιαραβική απόφαση. Ε καλά τώρα 2 φρεγάτες στείλαμε κ εμείς έξω από το Ιράκ να μαζεύουν τα «κακάκια» των Αμερικάνων κ των λοιπών συμμάχων από τη θάλασσα, οι μουσουλμάνοι μετανάστες στην Ελλάδα δεν καλοπερνάνε ακριβώς κ φυσικά δεν θα τους φτιάξουμε το περίφημο τέμενος να προσεύχονται δίπλα στο αεροδρόμιο αλλά αυτό ακόμα δεν αποτελεί αιτία για ξεσηκωμό, εδώ υπάρχουν άλλοι κ άλλοι να βαρέσουν για πιο φλέγοντα ζητήματα. Λόγοι για να στριμωχτούμε διεθνώς κ η κατάσταση να αλλάξει υπάρχουν (Σκοπιανό, Κυπριακό, ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ) οπότε πρέπει κανείς να δράσει όσο είναι καιρός.

Τι μας λέει αυτό εμάς φίλες κ φίλοι του μπλογκ;

Οι μόνοι γείτονες ανταγωνιστές στον τουρισμό που προς το παρόν θεωρούνται ασφαλείς κ που έχουν ακτογραμμή –αν κ είναι κ οι 2 πιο κοντά στο Κόσσοβο- είναι η Αλβανία κ τα Σκόπια. Αυτοί λοιπόν είναι οι επαγγελματικοί οχτροί τους οποίους κ πρέπει να χτυπήσουμε. Εξαιρώ τους Κυπρίους που τους θεωρώ φίλους, αδέλφια-αλήτες-πουλιά.

Τα σοβαρότερα μειονεκτήματα που έχει η χώρα μας για το μικρό μας επιχειρηματικό σχέδιο είναι τα εξής:

  1. H απαραίτητη γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου να βγάλει Visa κάτοικος εκτός χώρας μέλους της ΕΕ για την είσοδο στη χώρα μας είναι πολύχρονη κ σπασαρ#$^&*κη στο βαθμό που ο τουρίστας κάνει abort mission. Όμως η κυβέρνηση Κωστάκη κ πιο συγκεκριμένα ο εγκέφαλος Αβραμό που κινεί τα νήματα ετοιμάζει νομοσχέδιο που μέχρι του χρόνο θα το έχει τακτοποιήσει το ζήτημα.
  2. Μέχρι τότε όμως δεν προβλέπεται να γίνουν αισθητά φθηνότερα τα αεροπορικά εισιτήρια από κ προς τη χώρα μας, βλέπετε τα τέλη του Ελ Βενιζέλ είναι ακόμα υπέρογκα. Ωστότσο υπάρχει μία μικρή πρόοδος στο πλήθος των charter εταιριών που μας προτιμούν κ στο πλήθος των επιβατών που φτάνουν στην Αθήνα αεροπορικώς.
  3. (κ φαρμακερόν) Είμαστε ακριβοί κ αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει.


Θέλουμε ένα τουριστικό σχέδιο δράσης που να χτυπήσει την ακρίβεια κ να οδηγεί σε μοναδικούς τουριστικούς παραδείσους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ξένων τουριστών στη χώρα είναι Άγγλοι κ Γερμανοί (αφήνω έξω τους Ιταλούς γιατί κυρίως κυκλοφορούν με γιωτ στο Ιόνιο).
Γιατί σκάνε αυτοί εδώ;
Για λίγο κρασί, λίγο θάλασσα κ ενίοτε το αγόρι τους.
Σε αυτούς κ μάλιστα στις ηλικίες από 18-30κάμποσο πρέπει κ εμείς να κάνουμε
focus.

Σε ανθρώπους δλδ λίγο πολύ σαν εμάς. Που δεν τους τρέχουν από τα μπατζάκια κ δε θέλουν να τους κλέψουμε. Κ δε θα τους κλέψουμε. Στους ανθρώπους που δε θα παν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα με την πισινάρα κ τα τζακούζια ούτε θα παραγγέλνουν πρωί-μεσημέρι-απόγευμα-βράδυ τις πιατέλες με τα κοψίδια στις ταβέρνες + σαλάτα-Ξ ΟΛΑ ΤΟΥΣ υπερκοστολογημένα –η φαντασίωση του Έλληνα ταβερνιάρη.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να επιζητήσει στη χώρα μας ένας τέτοιος τύπος τουρίστα;

Μπάνια σε άγνωστους κ απομονωμένους τουριστικούς παραδείσους σε συνδυασμό με alternative quality time στην πρωτεύουσα. Η γνώμη μου είναι πως κ τα 2 μπορούμε να τους τα προσφέρουμε.

Γιατί αφενός η πρωτεύουσά μας έχει περισσότερα πράγματα κ πιο ενδιαφέροντα να δεις κ να κάνεις από τα Σκόπια κ τα Τίρανα μη χέσω κ μάλιστα το μήνα Αύγουστο που είναι άδεια με λιγότερη ταλαιπωρία –βέβαια κ με περισσότερη ζέστη- σε sites αρχαιοτήτων, νυχτερινή διασκέδαση σε μη τουριστικά μπαράκια κ επιλεγμένες πολιτιστικού τύπου εκδρομές (μουσείο Μπενάκη, ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, στέγαστρο Καλατράβα, έκθεση στην Άνδρο, Synch Festival).

Από νησιά εκεί πια κ αν έχουμε υπερ-πληθώρα. Δε θα ταν τέλεια να ενθαρρύναμε το ελεύθερο camping σε μικρά νησάκια κ μέρη όπου κατά βάση δεν πάει κόσμος με πανέμορφη θάλασσα κ δεν υπάρχουν ξενοδοχειάρχες κ ταβερνιάρηδες να ενοχληθούν; Αυτό κ αν θα αποτελούσε φτηνή λύση. Η οργάνωση που απαιτεί είναι minimum. Παρουσία γιατρού για να μη νιώθει ο τουρίστας ανασφάλεια, βαρκάρη για τη μεταφορά του τουρίστα κ γενικά των εφοδίων, καντίνα-mini market με αντιηλιακά, ψάθες, πετσέτες, hot dogs, αθάνατα σουβλάκια, παγωτάκια, ξίδια κ παγάκια. Facility shower-power σε συνδυασμό με πηγάδι για εύκολο σύντομο ντουζάκι –γιατί η στοιχειώδης αφαλάττωση παρατείνει τη διαμονή- κ κάποιο στοιχειώδες facility WC.

Ψιλιάζομαι ωστότσο ότι όλο κ κάποιο λάκο θα χει η φάβα με το σχέδιο δράσης μου. Για την ακρίβεια μάλλον το σχέδιο δεν είναι κ τότσο σχέδιο γιατί μπάζει από παντού, άλλωστε δεν είναι καμιά πρωτότυπη ιδέα τώρα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν την έχουν ξανασκεφτεί, ωστότσο κάποιος λόγος θα υπάρχει που δεν την υλοποιούν. Εγώ με τουριστικά καμία σχέση, εγώ μόνο από κουμπιούτερ ξέρω. Μήπως μπορείτε να με διαφωτίσετε;